Szabad vagy tilos? Ételek epebetegeknek

2024.01.23. 00:00 Medibon

Szabad vagy tilos? Ételek epebetegeknek

Vannak helyzetek, amikor muszáj megfelelő diétát tartanunk az egészségünk érdekében. Ilyen az epeköves roham, néhány májbetegség, anyagcsereprobléma, vagy az epekő- vagy epehólyag-műtét utáni lábadozás. A megfelelő étrend betartásával nem csak a fájdalom és a görcsök előzhetőek meg, de akár a már eltávolított epekő kiújulása is.

A szerep, amit az epénk tölt be a szervezetünk működésében

A májunk és az epénk szoros együttműködésben látják el a funkcióikat. A hasüreg jobb felső részén helyezkedik el a májunk, ez alatt pedig az epénk. A máj a hozzá érkező vért megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, szabályoz néhány anyagcsere-folyamatot és epét választ ki. Az epehólyagból az epevezetéken keresztül az epe a vékonybélbe jut. A zsírokat részecskékre bontja, részt vesz az A-, D-, E- ÉS K-vitamin felszívódásában, segít a vízkiválasztásban, ezáltal a béltartalom előrehaladásában is.

A szabad és tiltott ételek epebetegek számára

Az epe megbetegedései alatt elsősorban a kövességet, az epehólyag- és epeút gyulladását, valamint az epehólyag-daganatot értjük. Utóbbi szerencsére ritka jelenség. Az epebetegségek tünetei minden esetben kellemetlenek a komolyabb görcsöktől, a lázon, hányáson, emésztési zavarokon át az általános rosszullétig sokfélék lehetnek a szimptómái.

Akut rohamot követően vagy műtét után a diéta kifejezetten javasolt. Ebben az esetben a teljes koplalás után fokozatosan kell visszatérni a kímélő étrendhez 5-6 nap alatt. A krónikus epebántalmak esetében ajánlott a rostban gazdag zsírban szegény táplálkozás.

Szem előtt tartandó alapelvek epediétához

  • Naponta többször kevesebbet enni (kb. 4-5 alkalommal)
  • Minimalizálni a zsírbevitelt
  • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása javasolt, ugyanakkor kerülendők az éretlen gyümölcsök
  • A szárazhüvelyeseket hagyjuk el, alkalmazzunk minél kevesebb fűszert az ételek készítésénél

További tanácsok a könnyebben emészthető étrend kialakításához epebetegek részére

  • Pürésítsük a zöldségeket, gyümölcsöket
  • Pároljuk, grillezzük a húsokat vagy alkalmazzunk sütőzacskót/ római tálat a készítésükhöz
  • A csirkét bőr nélkül süssük
  • A levest hidegen lássuk el zsíradékkal
  • Sűrítsünk kefires habarással
  • Főzzük fedő nélkül a puffasztó zöldségeket
  • Hanyagoljuk a rántott ételeket
  • Ne alkalmazzunk használt olajat az ételek készítéséhez

Amit az epebetegek szabadon fogyaszthatnak

  • főtt, grillezett sovány húsok
  • tőkehal, pisztráng, csuka, hekk
  • krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek
  • cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül
  • burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab
  • sovány tej, zsírszegény sajt, – túró, joghurt, kefir
  • kevés tojás
  • zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.)
  • teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz

Amit az epebetegeknek tilos fogyasztani

  • olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek
  • ponty, angolna, tonhal, szardella
  • krokett, hasábburgonya, röszti
  • banán, szőlő, aszalt gyümölcsök
  • száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika
  • tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt
  • rántotta, tükörtojás
  • csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika)
  • vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok

Hozzászólások